PLUGgen tussen klimmuren

Afgelopen woensdag streek ik wel neer op een hele bijzondere werkplek. Ik had een afspraak met Jetske Roetman, een oud-collega van PMtD. Het kwam zo uit om af te spreken op haar ‘plugdag’, iets wat ik de afgelopen twee jaar wel vaker heb gehoord… maar tot deze dag nog nooit zelf had ervaren.

Wat is PLUG de dag?

Wat PLUG de dag nu exact is laat zich eigenlijk het best uitleggen door de inleidende tekst op de website:

PLUG de dag is een netwerk van nieuwsgierige professionals die op onverwachte plekken samenwerken. Als werkende stadsnomaden trekken we door de stad en brengen mensen, vragen en plekken met elkaar in contact. Want de stad is je werkkamer en het werken met stadsgenoten verbindt en inspireert.

De plek

Deze maand is het netwerk neergestreken bij De Klimmuur Amsterdam Centraal, en ja je leest het goed dat werd werken tussen 4 klimmuren!

Te midden van de klimhal stonden tafels en stoelen opgesteld, en als kenniswerker ben je dan samen met je laptop en een WiFi-code eigenlijk al in business. Een verbazingwekkend voorbeeld van een nieuwe manier van werken. De vaste klimmers zullen ook raar hebben staan kijken naar een handjevol mensen dat diep verzonken in gedachten en scherm zich volledig uitleefde op hun toetsenbord… in plaats van het ‘in de weer’ zijn met touwen en handgrepen.

Samenwerken

plugdedag2Als tegenprestatie van het beschikbaar stellen van de ruimte werken de professionals tijdens de lunchpauze samen met de gastheer/-vrouw aan een vraagstuk van het betreffende plek. Zo nam Rogier Wouters, manager van de klimhal, plaats aan de lunchtafel om een aantal uitdagingen van de organisatie toe te lichten. De meest uiteenlopende zaken van hoe het gebouw nog beter in het landschap kan passen tot het kunnen faciliteren van zakelijke partijen kwamen ter tafel. Vervolgens kwam er een creatief proces opgang waarbij iedere professional vanuit zijn eigen invalshoek mee dacht (er zat bijvoorbeeld een architect, een bibliothecaris en een verandermanager aan tafel). En aangezien het netwerk altijd vier aansluitende weken op een plek zit geeft dit ook de mogelijkheid om één of meerdere onderwerpen verder uit te werken.

Aan het eind van de dag was mijn conclusie dat dit wel een hele leuke manier van (samen)werken is die past in de huidige tijdgeest en meer oplevert dan je er in stopt.

Zelf ook een keer PLUGgen? Niet te lang over nadenken, kijk voor meer informatie op de website en ervaar het gewoon een keer!